Az egyetlen magyar Aranylabdás.
2016. augusztus 04. írta: Csabi490

Az egyetlen magyar Aranylabdás.

Hazánk is büszkélkedhet Aranylabdás labdarúgóval, Albert Flórián személyében.

A “Császár”, ahogy sokan nevezik szinte mindent megnyert amit egy magyar játékos megnyerhetett.

Albert Flórián 1941-ben született a déli határ közelében fekvő Hercegszántón. Nagyon fiatalon berobbant a köztudatba Magyarországon és Európában is.

11 éves korától kezdve csakis a Ferencváros csapatát szolgálta egészen 1974-ig, azaz pályafutása végéig.

albertflorian1.jpg

Flóri bácsi 1958. november másodikán mutatkozott be a Fradiban egy Diósgyőr elleni találkozón. A mérkőzés érdekessége, hogy mindkét csapat kipróbált egy-egy fiatal játékost, a Miskolciak Solymosi Ernőt, a hazaiak pedig Albert Flóriánt. A meccs 3-1-es Ferencváros győzelemmel zárult. A Császár debütáló mérkőzése pedig nem is sikerülhetett volna jobbra, hiszen két góllal vette ki a részét csapata sikeréből.

Első komoly egyéni sikerére még 2 évet várni kellett, ekkor azonban 27 találatával a bajnokság gólkirálya lett, mindössze 19 évesen.

1960-ban bekerült az olimpiai válogatott keretbe, ahol a torna során 5 gólt szerzett és végül a harmadik, bronzérmet jelentő helyen végeztek.

Következhetett az 1962-es Világbajnokság Chilében. A mieink a 4. csoportba kerültek Anglia, Argentína és Bulgária mellé. Az ekkor 21 éves játékos első mérkőzésén Anglia ellen remek gólt lőtt, majd Bulgária ellen mesterhármast szerzett. Ennek is köszönhetően a magyarok csoportelsőként jutottak a negyeddöntőbe, ahol Csehszlovákia ellen viszont már alulmaradtak. Azonban (ha megosztva is) de ő lett a torna gólkirálya.

albertflorian4.jpg

1965-ben a Vásárvárosok Kupájában nem talált legyőzőre a Fradi, a döntőben a Juventus elleni 1-0-ás sikernek köszönhetően elhódították a rangos trófeát. Ez volt a magyar csapatok első és egyben utolsó európai kupagyőzelme.

Majd következett az 1966-os Világbajnokság amely meghozta számára a nemzetközi áttörést. Gólt nem szerzett azonban kiemelkedő játékával felhívta magára a világ figyelmét. Ennek is köszönhetően 1967-ben első magyar labdarúgóként megkapta az Aranylabdát. Ez az elismerés már ekkoriban is Európa legrangosabb egyéni díja volt. Egy magyar bajnokságban szereplő játékos elnyerte az Aranylabdát. Mai fejjel elég hihetetlenül hangzik, mégis igaz. Az időzítés tökéletes volt, épp Szenteste tudta meg, hogy ő nyerte el a díjat, amit sérülése miatt csak később tudtak neki átadni.

1974-ben vonult vissza az aktív labdarúgástól. A válogatottban 32, a Ferencvárosban 256 találatot szerzett.

albertflorian5.png

Négy alkalommal volt magyar bajnok, kétszer volt az év magyar labdarúgója és háromszor a magyar bajnokság gólkirálya. De egyéni díjait és sikereit naphosszat lehetne sorolni. Legkiemelkedőbb mind közül kétség kívül az Aranylabda.

albert_aranylabda.jpg

2007-től 2014-ig az ő nevét viselte a Ferencváros stadionja. Ma szobor tiszteleg emléke előtt. Flóri bácsi 2011-ben, 70 évesen hunyt el.

albertflorian6.jpg

Isten veled, Császár!

A bejegyzés trackback címe:

https://footballin.blog.hu/api/trackback/id/tr278945766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása