A világ leggazdagabb bajnokságát nem keleten kell keresni.
2016. augusztus 03. írta: Csabi490

A világ leggazdagabb bajnokságát nem keleten kell keresni.

Nem kell túl messzire menni, hogy megtaláljuk a világ leggazdagabb bajnokságát, amely mellett még a kínai csapatok is eltörpülnek.

Az angol bajnokságba eddig is ömlött a pénz, azonban a következő szezontól ez tovább fog növekedni köszönhetően a Televíziós közvetítési jogoknak.

premier-league-ball.jpg

Az előző szezonban a tök utolsó Aston Villa csapata 66 millió fonttal gazdagodott. De mennyi pénzt kapott például a spanyol bajnokság ezüstérmese, az Atletico Madrid? 42 millió fontot. Ez már jól szemlélteti a különbséget ami a Premier League és a világ összes többi bajnoksága között van pénzügyileg. A La Ligában csak a Barcelona és a Real Madrid amely felül tudta múlni az angol csapatokat, azonban a többi spanyol csapat csakis az angol kiesők után jönne ha bevétel alapján rangsorolnánk a csapatokat.

Az átigazolási piacon is jól megfigyelhető a különbség:

Bajnokság Átigazolásokra költött pénz 2016
Premier League 661.750.000 €
Serie A 482.940.000 €
Bundesliga 455.500.000 €
La Liga 305.000.000 €
Kínai bajnokság 131.000.000 €

 

A Premier Leaguebe frissen feljutó Middlesbrough például 22 millió eurót költött már a piacon.

A világ 10 leggazdagabb csapata közül 5 angol.

Nézzünk kicsit mélyebben a dolgok mögé:

Ha egy mérkőzés vasárnap délután 4 órakor kerül megrendezésre és a Sky Sport élőben közvetíti akkor mindkét pályára lépő csapat 11 millió fonttal lesz gazdagabb. Minden csapatnak minimum 1, maximum 5 ilyen mérkőzése lehet. De ezen kívül még 6 időpont van és 6 "csomag" amiből részesülhetnek a csapatok minimum egyszer. Egy közvetített mérkőzésen átlagosan 10 millió fonttal lesz gazdagabb a két pályára lépő csapat. (fejenként)

A kisebb csapatok is bőven részesülnek ezekből a pénzekből, hiszen 5-6 TOP csapat ellen biztosan pályára lépnek (kétszer is). Ha ezek közül csak 4 mérkőzésüket adja élőben a Sky Sports vagy a BT Sport már 40 millió fonttal lesz gazdagabb az adott klub. De nem csak 4 ilyen mérkőzés lesz, ebben mindenki biztos lehet és akkor még nem írtam a minden csapatnak egyaránt kiutalt 47 millió fontról ami akkor is jár ha nulla ponttal rúgott gól nélkül esnek ki a másodosztályba.

premier-league-tv-rights-money-distribution.jpg

Az utolsó helyen záró csapat legrosszabb esetben 97 millió fonttal fog gazdagodni, ez 30 millió fonttal több mint az előző idényben. A tavalyi szezonhoz képest 71%-al fog nőni a TV közvetítésekből befolyó pénz. Több mint 5 milliárd font kerül majd szétosztásra a csapatok között.

De nem csak pénzügyileg gazdagok az angol csapatok. A világ legjobb edzőinek egy jelentős hányada a következő szezontól a Premier Leagueben fog "szerepelni". Egy kis ízelítő: Arsene Wenger, Antonio Conte, Claudio Ranieri, Jürgen Klopp, Pep Guardiola, José Mourinho. Közül kettő biztosan le fog maradni a Bajnokok Ligáját érő helyezésekről.

Nem akármilyen idény elé nézünk tehát. Nem véletlenül mondják sokan, hogy ez lesz az angol bajnokság történetének legkeményebb szezonja. A középcsapatok is tudatosan építkeznek és már náluk sem akadály a pénz. Egyre inkább elhalványul majd a TOP csapatok és a középcsapatok közötti különbség. Minden egyes csapat ellen kő keményen meg kell majd küzdeni a három pontért. Még keményebben mint az előző években.

Nem akármilyen nevekkel bővültek a csapatok. Tegnap írt alá a Cityhez 50 millió euróért Leroy Sané. De az újonc Middlesbrough olyan nevekkel erősített mint például Victor Valdes vagy épp Alvaro Negredo. De Zlatan Ibrahimovicot is az angol bajnokságban láthatjuk már jövőre. Mkhitaryan, Gündogan és Xhaka is tovább színesíti majd a mezőnyt, de a java úgy néz ki még hátra van. Paul Pogba lehet minden idők legdrágább igazolása, úgy tűnik már nincs messze a megegyezés közte és a Manchester United között.

35dcce5b00000578-3671202-zlatan_ibrahimovic_is_now_officially_a_manchester_united_player_-m-14_1467458303291.jpg

A kínálat bőséges, a férőhely kevésbé. A TOP 4 pozícióért valószínű minden eddiginél több csapat lesz versenyben. Vajon lesz hasonló meglepetés mint tavaly a Leicester City?

Azonban érdemes kicsit a határokon túl is tekinteni. Nem szabad szó nélkül elmenni az angol csapatok "nem túl kiemelkedő" nemzetközi teljesítménye mellett. 2013-ban nyert utoljára Európa Ligát a Chelsea, előtte 2012-ben pedig Bajnokok Ligáját. Azóta a BL-ben egy angol csapat sem tudott a döntőbe jutni, az Európa Ligában is csak idén sikerült a Liverpoolnak azonban a Sevilla már túl nagy falatnak bizonyult. 2005 és 2012 között 7 olyan döntő is volt amelyben szerepelt angol csapat. Most pedig várat magára az újabb nagy durranás. Túl tudnak lépni a saját árnyékukon az angol óriások? Hol vannak a régi szép idők mikor a BL legjobb 4 csapata közül 3 angol volt?

Az utóbbi 3 év tehát nem az angol csapatokról szólt Európában. Vajon idén megtörik ez az "átok"? Ismét lesz BL vagy EL győztes csapata Angliának? A pénz adott, talán ezeknek a csapatoknak leginkább. De nézzük a 4 BL induló csapatot: Leicester City, Tottenham, Arsenal, Manchester City. Reálisan nézve, az első két csapatnak nem igazán lehet esélye megnyerni a Bajnokok Ligáját. Marad az Arsenal és a City. Előbbi legutóbb 2006-ban szerepelt BL döntőben, akkor azonban alul maradt. Kérdés Arsene Wenger tud e végre valami nagyot alkotni és behúzni Európa legrangosabb trófeáját.

guardiola-manchester-city-pep_3408830.jpg

A Manchester Citynél kissé más a helyzet hiszen ez lesz Pep Guardiola első éve a kékeknél. Nemzetközi kupatapasztalata már megvan, azonban a Premier Leaguehez még nincs hozzászokva. Kérdés mennyi időre lesz ehhez szüksége és emellett hatékony tud e lenni a BL-ben. Szóval nem elrugaszkodva a talajról, úgy gondolom nem ebben az évben a legjobbak az esélyei az angol csapatoknak Európában, de elképzelhető, hogy rám cáfolnak.

Az Európa Liga indulók közül talán a Manchester Unitednek van reális esélye elhódítani a trófeát. Azonban ez örök dilemma, vajon mennyire fogja Mourinho komolyan venni a második számú kupasorozatot?

Sok a megválaszolatlan kérdés, de ami biztos, a következő szezon másabb lesz mint a többi. Minden eddiginél több pénz, nevesebb szakemberek és világsztárok fogják alkotni a Premier League 2016/2017-es idényét. Reméljük nem okoznak senkinek csalódást Anglia óriásai.

A bejegyzés trackback címe:

https://footballin.blog.hu/api/trackback/id/tr808932240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása