Barcsról a Bernabéuba
2016. szeptember 03. írta: Csabi490

Barcsról a Bernabéuba

El lehet jutni a magyar másodosztályból egészen a Santiago Bernabéu-ig? Nikolic Nemanjának 10 év alatt sikerült.

Nikolics Nemanja 1987 december 31.-én született a vajdasági Zentán, ahol 1996-tól, 10 éven át játszott az utánpótlás csapatokban. 2006-ban Barcs volt első magyar csapata, amellyel a másodosztályban szerepelhetett. Egy szezont töltött itt, háromszor volt eredményes, majd jöhetett az újabb rövid, egy éves kaland ezúttal a Kaposvölgyében. Itt már 11 találatig jutott, első szezonját követően rögtön le is csapott rá a Kaposvári Rákóczi.

nemanja-nikolic-legia-warszawa.JPG

A magyar első osztályban 2008. március elsején góllal mutatkozott be, későbbi csapata, a Videoton ellen. Ebben az évben csak egy fél szezont töltött a somogyiaknál, hiszen februárban igazolta le a Kaposvár. Összesen 12 mérkőzést játszott amelyeken négyszer volt eredményes. A szezon végén előkelő 6. helyen végzett a Rákóczi amely már önmagában hatalmas teljesítmény volt. Első teljes szezonjában a góllövőlista második helyén végzett Nikolics a maga 16 találatával. Csapata valamelyest szerényebben szerepelt, de a 9. helyet sikerült így is elcsípni.

A 2009/10-es szezon kezdete előtt érthető módon már sok kérője akadt a magyar támadónak, a legkomolyabbnak a Ferencváros tűnt, azonban ez az igazolás nem jött létre, ezért fél szezont még Kaposváron töltött. Ősszel csapata vezére volt, télen pedig befutott a Videoton ajánlata, amelyre már nem utasított el a Rákóczi. (főként anyagi okok miatt).

A szezon második felében 8 gólig jutott Fehérváron és első alkalommal ő lett a magyar bajnokság gólkirálya. A szezon végén kupadöntőt játszhatott, ahol végül a Kecskemét diadalmaskodott, de később a bosszú sikerült, a Szuperkupát már a Vidi nyerte.

2012-ben a Videoton bejutott az Európa Liga csoportkörébe. A selejtező során Nikolics kulcsfontosságú gólokat szerzett, a Gent ellen háromszor volt eredményes. A csoportkörben betalált a Sporting kapujába a hazai pályán aratott három gólos győzelem alkalmával.

Állandó téma volt a válogatottban való szereplése. Az akkori magyar kapitány, Erwin Koeman szívesen látta volt a nemzeti tizenegyben, de ez akkor még nem valósulhatott meg, hiába támogatta mindenben a holland szakembert a Magyar Labdarúgó Szövetség. Nikolic 2011-ben kapta meg a magyar állampolgárságot, így már semmi akadálya nem volt a válogatott szereplésnek.

nikolics540.jpg

„Tudtam, hogy nem könnyű megkapni a magyar állampolgárságot, de bíztam benne, hogy édesanyám okán, aki magyar, hamarabb lezárul az ügy. Nem így történt, de utólag ennek már nincs jelentősége, a lényeg, hogy a kezemben van a honosítási okirat. Köszönet jár a szüleimnek is, akik rengeteget segítettek, hiszen számos dokumentumot be kellett nyújtsak a kérelem beadását követően. Boldog vagyok, hogy elérkezett ez a nap" -mondta a vidi.hu-nak Nikolics

A bemutatkozásra végül 2013 október 11.-én került sor, azon a bizonyos Hollandia elleni találkozón. A válogatottban eddig 20 alkalommal léphetett pályára és 3 gólt szerzett, ő is részese volt a nyári franciaországi Európa Bajnokságnak, ahol két mérkőzésen lépett pályára.

Karrierjében a legnagyobb áttörésre 2015-ben került sor, amikor szerződtette a Legia Varsó csapata. Azt nem mondhatjuk, hogy a Videoton jó üzletet csinált, hiszen a támadó ingyen igazolt Lengyelországba, ahol nem sokat tétlenkedett. Első szezonjában bajnokságot és kupát nyert, ráadásul mindkét sorozatban ő volt a legeredményesebb játékos. Eljött az idei nyár és kis túlzással fél világ Nikot akarta. Volt érdeklődő Kínából, Európa szinte minden pontjáról, de végül maradt Varsóban és minden bizonnyal ezzel hozta a legjobb döntést. Hogy miért? Lássuk:

A Legia Varsó, mint lengyel bajnok a Bajnokok Ligája második körében kezdte meg a szereplését. 3 kört kellett túlélni és akkor biztos főtáblásnak mondhatták magukat. Ez a három selejtező kör összesen hat mérkőzést jelentett, melyeken a Legia 7 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. Nikolics a 7 gólból ötöt vállalt, ezzel a hátán vitte a csapatot egészen a főtábláig, ahol korábban csak 20 éve szerepelt lengyel együttes. Már ez is nyomós érv lehetett a maradás mellett, hiszen a legkomolyabb kérő a Hull City volt, az angol bajnokság újonca és a Maccabi Tel Aviv, az Izrael ezüstérmese. Bár a Premier League szereplés hívogató lehetett a magyar csatár számára, de miért menne oda, ahol nem biztos a kezdőben a helye, egy új közegbe onnan, ahol megbecsülik és már-már félisten.

nikolics-e1471543397753-1024x576.jpg

De a legnyomósabb érv a maradás mellett csak a csoportkörbe jutás után derült ki, a sorsoláskor. A lengyel bajnok a Real Madrid, Borussia Dortmund, Sporting Liszabon trióval került egy csoportba. Ez annyit jelent, hogy Nikolics pályára léphet a Santiago Bernabéuban, ami elég kevés magyar játékosnak adatik meg manapság. Hatalmas lehetőség ez a karrierje szempontjából és ezeken a mérkőzéseken kifizetődik a rengeteg munka, amelyet pályafutása során a továbblépés érdekében elvégzett és nem a könnyebb utat választotta. Igen őt is hívták Kínába. Nem ment, most pályára léphet a Real Madrid ellen. Alakuljon bárhogy ez a 6 találkozó, veszíteni valója nincs, ha sikerül maradandót alkotnia akkor januárnál tovább nem fog Lengyelroszágban szerepelni. Legjobb esetben valószínű, egy olyan forgatókönyv fog létrejönni, miszerint ősszel ismét remekül szerepel és a télen befog futni érte egy olyan ajánlat amelyet már nem tud és reméljük nem is akar visszautasítani.

Lehet még fokozni a pályafutását? Mindig van feljebb, neki meg pláne. Hogy mit hoz a jövő azt nem lehet tudni, de itt van hat időpont amit jó feljegyezni a naptárba, mert végre láthatunk egy olyan csapatot pályára lépni a világ legjobbjai ellen, ahol az első számú góllövő egy magyar támadó.

Szeptember 14, 20:45 Legia Varsó - Borussia Dortmund

Szeptember 27, 20:45 Sporting - Legia Varsó

Október 18, 20:45 Real Madrid - Legia Varsó

November 2, 20:45 Legia Varsó - Real Madrid

November 22, 20:45 Borussia Dortmund - Legia Varsó

December 7, 20:45 Legia Varsó - Sporting

Hasonló cikkekért látogass el fő oldalamra: www.footballin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://footballin.blog.hu/api/trackback/id/tr911673762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása