Madridi BL döntő. Eljött a bosszú ideje?
2016. május 27. írta: Csabi490

Madridi BL döntő. Eljött a bosszú ideje?

Elérkezett az idei év legvártabb mérkőzése, a két résztvevő csapattól függetlenül a Bajnokok Ligája döntője mindig a legrangosabb mérkőzés az európai klubfutball életében.

Spanyol, azon belül pedig madridi házi döntőt rendeznek szombat este a San Siroban. Az eredmény talán még megjósolhatatlanabb mint két éve.

Az Atletico Madrid az elmúlt két esztendőben csapatájékban, összeszokottságban és egyéni képességekben is sokat fejlődött, és nemzetközi porondon is tapasztalatot szerzett. Nem indult könnyen az idény, mivel a nyári játékosmozgásnak köszönhetően az első fordulóban 6 új játékos is a keretbe került. Jackson Martinez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (azóta el is adták Kínába), Torres is formán kívül játszott, a támadók közül Griezmann volt aki tartósan képes volt jól játszani és oroszlán részt vállalt a csapat sikereiben, az egyedüli játékos volt aki mérkőzéseket tudott eldönteni és aki azt a pici pluszt adta ami a győzelemhez elég volt. A "Kölyök" azonban a szezon második felére összekapta magát, játéka feljavult, már már a régi Fernando Torrest láthattuk a pályán. Meghatározó játékossá nőtte ki magát a csapatban és ez a siker számára különleges lehetne. Ennél a klubnál nevelkedett és bár hiába a szép liverpooli évek, El Nino számára mindig is az Atletico Madrid lesz az otthon. Korábban a Chelsea csapatával felülhetett Európa trónjára, de elmondása szerint ez a siker ennél sokkal több lenne, valami más, amit át akar élni. Kérdés most sikerül e megtréfálni városi ellenfelüket, két éve csúnya megégés lett a vége, pedig a 90. percbe lépve még minden jónak tűnt. A bajnokságban bronzérmes lett a csapat de az utolsó fordulóig harcban álltak a bajnoki címért.

A Real Madrid szezonja sem volt makulátlan, Rafa Benítez kinevezése nem hozta meg a várt eredményt, a Sevilla majd a Barcelona elleni csúfos vereség után a spanyol szakembert egy régi ismerős váltotta, Zidane, aki első (fél) évében BL döntőbe juttatta a csapatot, győzött az El Classicon idegenben, majd az utolsó fordulóig versenyben volt a bajnoki címért, végül be kellett érniük az ezüsttel, de nem fogják bánni ha sikerül a 11. BL ill. BEK győzelem. Zidane kinevezése után a játékosok felszabadultabban és sokkal látványosabban játszottak, legutolsó 12 bajnoki mérkőzésüket megnyerték, az irányítása alatt 27 mérkőzésből 22-őt megnyert és csak kettőn veszített. A döntőt biztosan kihagyja Varane a Madridiak védője sérülés miatt. A Királyi Gárda jelentősen nem változott a két éve történt siker óta, továbbra is Európa egyik legmeghatározóbb csapata.

A két csapat útja a döntőig. A csoportkörben egyik csapat sem került túl nehéz csoportba, mindkét klub csoportelsőként, magabiztosan jutott be a legjobb 16 közé, ahol már felemás sorsolás fogadta őket, első körben mindkét csapat "megoldható" feladat előtt állt, a Real az AS Roma ellen mérkőzött meg és magabiztosan 4-0-ás összesítéssel jutottak be a legjobb 8 közé. Városi riválisuk igen szenvedős párharcban, az aktuális holland bajnok PSV ellen, két 0-0-ás mérkőzést követően csak tizenegyesekkel tudott továbbjutni. De ott voltak a legjobb 8 között ahol az egyik legkeményebb ellenfelet kapták, a címvédő Barcelonát, azonban bár esélytelenebbek voltak, 3-2-es összesítéssel búcsúztatták a Katalán óriást. A Real könnyebb ellenfelet, a vergődő Wolfsburgot kapta, azonban majdnem megégtek, idegenbeli zakó után hazai pályán sima továbbjutás. Az elődöntőben a Real a Manchester City ellen játszott ami az ellenfeleket tekintve talán a legkedvezőbb sorsolás volt, de szoros párharcban, 1 gól döntött és azt a madridiak szerezték, ha nehezen is de bejutottak a döntőbe. Az Atleti a német bajnok Bayern Münchennel találkozott és idegenbeli góljainak köszönhetően 2-2-ővel sikerült kiharcolni a döntőbe jutást.

A két évvel ezelőtti találkozón már majdnem megszületett a csoda. Az Atletico Madrid a bajnokság megnyerése után a BL-t is elhódítja? Nem. Sergio Ramos másképp gondolta és a hosszabbításban kiegyenlített és 1-1ről várhatták a csapatok a kétszer 15 perces ráadást. Ahol azonban a Matracosok nem bírták és fizikailag felőrölte őket ellenfelük, a vége sima 4-1-es zakó, a mérkőzést tekintve 3 gól nem volt a két csapat között de a hosszabbításra annyira elfáradtak az Atletico játékosai, hogy azt már nézni is rossz volt. A Real ezzel a sikerrel 10-szeres BL győztesnek mondhatja magát. De persze nem állnának meg ennyinél.

(a poszt folytatódik a kép után)

atletico-real-madrid-champions-league_3472343.jpg

Szombat este jöhet a bosszú? Most már elég sok külföldi szakember jósolja az Atletico Madrid sikerét, de egy ilyen mérkőzés mindig kiszámíthatatlan és mindig tartogat meglepetéseket. Elég a 2 évvel ezelőtti találkozót nézni ahol a hosszabbításban dőlt el minden. Fogadkoznak is az Atleticonál, akkor nem sikerült, most sikerülhet. Sikerülnie kell. Ezzel meglenne a klub történetének első BL győzelme, szemben a rivális 11. esetleges sikerével. Diego Simeone szerint a jó kezdés lesz a legfontosabb, aki uralni tudja a középpályát az jó eséllyel megnyerheti a mérkőzést. Higgadt fejekre és kíméletlen befejezésre lesz szüksége mind a két csapatnak. Az Atletico védelmét roppant nehéz lesz feltörni.

A találkozó szombat este 20:45-től kezdődik, remélhetőleg egy látványos, fordulatos és izgalmakkal teli házi döntőt láthatunk, világszerte több száz millióan. Az év legfontosabb mérkőzése következik, minden foci szurkoló számára ajándék. Reméljük egy újabb szép fejezet íródik a futball történelem könyvében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://footballin.blog.hu/api/trackback/id/tr278753306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása