Az ébredező óriás
2016. november 07. írta: Csabi490

Az ébredező óriás

liverpool.jpg

Lassan kezd minden újra a régi lenni a Mersey partján, legalábbis ez juthat az ember eszébe ha rápillant a Premier League aktuális tabellájára.

Megállíthatatlannak tűnnek a Vörösök, úgy látszik Jürgen Klopp tavaly őszi kinevezése telitalálatnak bizonyult, 11 forduló után a tabella élén állnak, bár a második Chelsea-vel szembeni egy pontos előny a bajnokság ezen szakaszában még nem sokat jelent. Sokkal inkább számít most a csapat játéka, amely egyelőre kiemelkedő. Ha két részre osztjuk a csapatot, a támadók eddig jóval hatékonyabbak, mint a védők. A legtöbb gólt a ‘Pool szerezte a bajnokságban, szám szerint 30-at, azonban a bekapott 14 gól nem túl fényes, 8 csapat is van amelynek ennél kevesebbszer zörgött a hálója, köztük az újonc Middlesbrough is, amely bár csak 15. a tabellán, de Aitor Karankar igen stabil csapatot épít, többet közt sikerült pontot menteni az Etihadban és az Emiratesben is.

A bekapott találatokkal nincs semmi probléma amíg a támadók 3-4-5 góllal válaszolnak 1-2 védelmi megingásra. Eddig ez a Vörösök legnagyobb erőssége, a kíméletlen támadójáték, amelynek köszönhetően négyet lőttek az Arsenal otthonában, egy félidő alatt gond nélkül feltörték Tony Pulis hírhedten stabil védelmi rendszerét, négyet vágtak idegenben a Crystal Palacenak (az utóbbi 18 évben ezen kívül csupán egyszer kaptak 4 gólt hazai pályán), de szintén négy gólt lőttek a címvédő Leicesternek is, legutóbb pedig egy laza hatossal küldték haza azt a Watfordot, amely hálója azelőtt három fordulón keresztül érintetlen maradt.

Coutinho, Firmino, Mané…

Az “SAS” óta nem volt ilyen hatékony és félelmetes támadó egysége a Liverpoolnak. Sturridge és Suarez csupán ezüstéremre volt “elég” akkoriban, most komolyabb álmokat szövögetnek a Vörösök. A három játékos együtt 16 gólt szerzett eddig a bajnokságban, többet mint 14 (!!) csapat, köztük a Tottenham is, de a Manchester United is csupán 16 gólt szerzett. Elképesztő formában ez a hármas, a padon pedig egy roppant motiváltnak tűnő Daniel Sturridge és a hatalmas ígéret Divock Origi. Nincs ok a panaszra.

Képtalálat a következőre: „coutinho firmino mané”

Védelmi problémák és a kapus poszt kérdése

A nyáron nagy reményekkel érkezett Loris Karius, aki úgy tűnik könnyedén kiszorította Simon Mignoletet a kapuból. Pedig lett volna ennél alkalmasabb pillanat is a belga hálóőr “lecserélésére”, hiszen magához viszonyítva stabil és megbízható teljesítményt nyújtott a bajnokság elején, mikor még megkapta a lehetőséget. A német kapusra sem lehet panasz, komolyabb hibát nem követett el, a teljesítményét úgy lehetne leginkább jellemezni, hogy hozza a kötelezőt. Nincsenek kimondottan jó vagy kimondottan rossz találkozói, a feladatát ellátja és hiba lenne az ő nyakába varrni a bekapott gólokat. Annyival nem tűnik jobbnak a német hálóőr idei teljesítménye, hogy ilyen könnyedén maga mögé utasítsa a rangsorban Simont, de Klopp szívfájdalom nélkül meghozta a döntést és kijelentette, hogy Karius lesz a ‘Pool első számú kapusa a szezonban.

Képtalálat a következőre: „liverpool attack liverpool defence”

(A Liverpool támadói vs védelme.)

A védelem valamelyest erősödött, de még mindig nem tökéletes. Mamadou Sakho pályafutása gyakorlatilag véget ért a Vörösöknél, nehezen tudom elképzelni, hogy vissza verekedje magát a kezdőbe. Joel Matip személyében nagyot fogtak Kloppék, a kamerumi védő ingyen érkezett és a teljesítménye egyelőre stabil és megbízható, első gólját már megszerezte a szezonban, de hát ebben a csapatban idén ki nem lő gólt? Dejan Lovren egy kapitális hiba után (melyből gólt kapott csapata), ment és a következő szögletből fejelt egy gólt. Ilyen egyszerű lenne? James Milner balhátvédként szerepeltetése is jó húzásnak bizonyult, az angol játékos gyakorlatilag mindenhol helytáll és elvégzi a feladatát. Jóval megbízhatóbb ezen a poszton, mint Alberto Moreno aki tavaly rendre hibázgatott és jó néhány gól száradt a lelkén. A spanyol játékos sokkal inkább alkalmas a támadó játék támogatására, mintsem védekezésre. A jobboldalon pedig Clyne, aki gyakorlatilag olyan, mint Glen Johnson csak egy kicsit jobb kiadásban.

Változások az átigazolásokban is

Ritka dolognak lehettek szemtanúi a Liverpool szurkolók. Csapatuk végre nem óriási mínuszban zárt egy nyári átigazolási időszakot, bár ez az angol bajnokságban már önmagában ritka eseménynek számít, főleg a nagy csapatoknál. A Vörösök alaposan kitakarították a keretet, nagy pénzeket sikerült szerezni például Jordon Ibe vagy Brad Smith eladásából, akiknek kevés esélyük lett volna bekerülni a csapatba, ellenben a visszavásárlási opciónak köszönhetően a ‘Pool gyakorlatilag semmit nem kockáztat ezekkel az üzletekkel. Eladták a rendszerbe nem illeszkedő játékosokat (Benteke, Balotelli) és az érkezők úgy tűnik beváltak. Sadio Mané remekül teljesít, Joel Matip és Loris Karius szintén alapemberekké váltak, Wijnaldum teljesítménye is biztató, Grujic és Klavan érkezésével pedig valamelyest mélyebb lett a csapat kerete és könnyebb dolga lesz majd Kloppnak egy esetleges rotálás vagy sérülés hullám esetén. Könnyen elképzelhető, hogy télen tovább erősödik a Vörösök kerete, a hírek szerint egy szélső érkezésére lehet számítani, mivel egy esetleges Ligakupa továbbjutással rendkívül sűrűvé válna a csapat programja, Mané pedig Afrika Kupára utazik. A kiszemelt az Athletic Bilbao 22 éves támadó szélsője, Inaki Williams akit egy ideje már figyelnek a Vörösöknél.

Képtalálat a következőre: „steven gerrard”

A befejezetlen ügy…

Van itt még egy elvarratlan szál, egy ügy amelyet minden Liverpool szurkoló magáénak érez. 26 év hosszú idő, ennyi idő telt el a ‘Pool utolsó bajnoki címe óta. Az elején érdemes leszögezni, hogy nagyon minimális az esélye annak, hogy Steven Gerrard játékosként visszatérjen, de a gondolattal valószínűleg minden ‘Pool szurkoló eljátszott már. Gerrard szerződése lejárt a tengerentúlon és nagy valószínűséggel visszatér szeretett csapatához, ahol szívesen látnák. A legnagyobb esély arra van, hogy a szakmai stábban kap majd lehetőséget, de Jürgen Klopp egy nyilatkozatában elmondta, Stevie számára mindig lesz hely és tárt karokkal várják. A Liverpool az első 11 fordulóban bejelentkezett a bajnoki címért, de nem csak bekopogtak hanem berúgták az ajtót, ha valamikor, akkor most visszatérhetne a legendás kapitány, hogy feltegye a koronát karrierjére és megnyerje az angol bajnokságot, amelyhez 2 éve oly közel járt és talán az ő drámai hibáján úszott el végül. Bár sebessége talán megkopott, de sokkal nagyobb segítséget jelentene ő az öltözőben és lelkiekben, mert ha valaki, akkor ő akarja azt a bajnoki címet, jobban, mint bárki más.

www.footballin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://footballin.blog.hu/api/trackback/id/tr9511941139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása