A magyar klubfutball 10 éves hullámvasútja
2016. augusztus 01. írta: Csabi490

A magyar klubfutball 10 éves hullámvasútja

A magyar klubfutball nem ezekben az években éli legszebb napjait. Kiugróan jó és kiugróan rossz teljesítmény jellemzi csapatainkat a nemzetközi kupaporondon. Az utóbbi 10 évben a magyar csapatok felültek egy hullámvasútra amiből nem tudnak kiszállni, sajnos ez a hullámvasút többször van lent, mint fent. Vannak fénypontok, kiemelkedő teljesítmények, de sajnos kevés és ha sikerül jó eredményeket elérni, azt a következő évben rendre elfeledtetik csapataink pocsék teljesítményükkel.

Amikor az ember azt hinné most elkezdődött valami, a következő év mindig visszarántja a talajra. A rossz teljesítmény ragályos, a jó már kevésbé. Nincs kiegyensúlyozott teljesítmény, egy szint amire azt mondhatjuk, hogy igen ezt idén is elérték csapataink még ha kiugróan jó eredmény nem is született. Sajnos más a valóság.

A 2006/07-es szezontól az idei szezonig, azaz az elmúlt 10 év teljesítményét mutatom be, reálisan, elfogultság nélkül, az UEFA Kupa/Európa Liga és a Bajnokok Ligája szereplés alapján.  Ezt az időszakot úgy gondolom legjobban egy hullámvasúthoz lehet hasonlítani.

2006/2007

Ebben a szezonban pocsékul szerepeltek csapataink Európában. A második számú európai kupasorozatban az Újpest rögtön az első körben kizuhant, 4-1-es összesítéssel a Vaduz ellen. (Az akkori nevén) FC Fehérvár túlélte az első kört, azonban a másodikat már nem, itt a Grasshopper jelentette a végállomást 3-1-es összesítésben. A Bajnokok Ligájában hazánkat a Debrecen képviselte, nem túl fényesen, a második selejtezőkörben kezdtek itt egyből ki is estek, a Rabotnicki ellen sima 5-2-vel.

2007/2008

Sajnos erről az idényről sem érdemes túl sokat írni, hasonlóan pocsék volt az előző szezonhoz. A Bajnokok Ligájában a Debrecen ismét csak azért érte el a második kört, mert az elsőben nem kellett pályára lépni. Az UEFA kupában az MTK az első körben, míg a Honvéd a második körben búcsúzott. A Honvéd azonban az első körben pályára lépett és tovább is jutott, a második körben viszont már a Hamburg csapata ellen kellett pályára lépni, a különbséget a pályán a fővárosi csapat nem tudta eltüntetni, sima 4-0-ás német siker.

2008/2009

Sötét napjait élte ezekben az években a magyar klubfoci. Ebben az évben sem sikerült egyik csapatunknak sem túlélni a második selejtező kört. A BL-ben az MTK szerepelt köszönhetően bajnoki címének, rögtön a Fenerbahce ellen kellett pályára lépni, meglepetés nem történt, a vártnál is simábban, 7-0-ás összesítéssel jutott tovább a török csapat. Az UEFA kupa utolsó évében a Győr és a Debrecen képviselte Magyarországot. Az első kört mindkét csapat, a másodikat egyik sem élte túl. A Debrecent a Young Boys (7-3), a Győrt a Stuttgart (6-2) búcsúztatta.

2009/2010

A 2009-es szezon több szempontból is újdonságokat hozott. Hosszú évek után újra volt magyar csapat a BL csoportkörében, és debütált az Európa Liga, amely az UEFA kupát váltotta. Kezdjük ezzel. Ettől az évtől 3 magyar csapat bizonyíthatott a gyengébbik sorozatban. Honvéd, Újpest, Haladás trión volt az (ország) világ szeme. A szombathelyiek továbbléptek a Pavlodar csapatán az első körben, a másodikban az Elfsborg állította meg őket. Az Újpest a második körben csatlakozott, a Steaua Bukarest elleni közel sem nyugodt hangulatú mérkőzésen. A román csapat 4-1-es összesítéssel jutott tovább. A Honvéd a harmadik körben búcsúzott, a Fenerbahce (6-2) ellen.dvsc-liverpool.jpgDe jöjjön végre valami amire büszkék lehetünk. A Debrecen hatalmas menetelés után, bekerült a Bajnokok Ligája csoportkörébe, egy elég kemény csoportba az alábbi ellenfelekkel: Lyon, Fiorentina, Liverpool. 19 kapott gólt mellett a magyar bajnok 5 gólt tudott szerezni ezek ellen -BL szinten is- erős csapatok ellen. Kétszer is csak egy góllal tudott jobb lenni a Liverpool, a Fiorentinának 3 gólt sikerült lőni a hazai mérkőzésen azonban ez sem ért pontot. Sajnos azóta sem örülhettünk hasonló sikernek.

2010/2011

Ebben az évben ismét volt kire büszkének lenni. A Győr az Európa Liga rájátszásába jutott, legyőzve például a Montpellier csapatát. Azonban az utolsó akadályon, a Dinamo Zágráb csapatán már nem tudtak túljutni, azonban így is kiemelkedő amit nyújtottak. A Debrecen a Bajnokok Ligájában indult, azonban a 3. körben a Basel ellen kiestek, így az EL utolsó körében folytathatták ahol a Litex Lovech csapatán túljutva, ezúttal a második számú kupasorozat csoportkörébe jutottak be. PSV, Sampdoria, Metalist Harkiv trió volt a következő kihívás.dvsc-sampdoria.jpg Ebben a csoportban már nem maradt el a kisebb siker, hazai pályán sikerült 2-0 arányban legyőzni a Sampdoria csapatát, így a Debrecen 3 ponttal, 4 lőtt és 13 kapott góllal zárta a csoportot. Ebben az évben sem volt szégyenkezni valónk.

2011/2012

"Elkezdődött valami" gondolták sokan. De hamar jött a kijózanító pofon. Legsikeresebb csapatunk a Paks volt, amely az Európa Liga harmadik köréig jutott. A Videoton rögtön az elején búcsúzott a BL-től. Körülbelül ennyi szót érdemes ejteni erről az évről, azonban a Paks teljesítménye tekintettel a lehetőségeikre, mindenképp pozitívum.

2012/2013

Ebben a 4 évben a hullámvasút mindkét végén ott voltak csapataink. A kiváló idényeket követett egy pocsék, majd jött 2012 és jött a Videoton. A Slovan Bratislava nagyobb kihívást jelentett mint a belga topcsapat, a Gent. A szlovákokat két szoros meccsen, idegenben lőtt több góllal sikerült búcsúztatni, a belgákat pedig csont nélkül, 4-0-ás kiütéssel küldtük hosszabb nyári pihenőre. Az utolsó, legnagyobb akadály a török Trabzonspor jelentette, 180+30 perc alatt sem szerzett egyik csapat sem gólt így jöhetett a drámai tizenegyespárbaj.

A Videoton játékosai bírták jobban az idegek harcát, így 2 év után újra volt magyar csapat az Európa Liga csoportkörében. A Vidi hazai pályán a Sportingot és a Baselt is legyőzte, így 6 ponttal, csoport harmadikként kiesett, azonban gyakorlatilag végig esélye volt a továbbjutásra.

2013/2014

4 szezonból 3-szor szerepelt magyar csapat valamelyik sorozat csoportkörében. Áttörés? Mikor ha nem most. Sajnos most sem. Az újabb pofon ismét visszarántott minket a realitások talajára. A tavalyi fehérvári csodacsapat az első körben kizuhant az Európa Ligában, a következő körben követte őt a Debrecen és a Honvéd is, a BL-ben pedig a Győr. Július végére az összes csapatunk elvérzett. Kínos csend.

2014/2015

Valamelyest jobb évet zártunk a következő szezonban. A Loki a BL-ből indulva ismét bejutott az Európa Liga utolsó körébe, azonban ismét nem tudta megoldani az utolsó feladatot. Azonban a BL búcsú mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A Bate Boriszov ellen hazai pályán kiharcolt 1-0-ás győzelem után Fehéroroszországban a 94. percig továbbjutásra állt a Loki, azonban ekkor jött egy bizonyos Krivets Sergei aki tovább fejelte csapatát a biztos Európa Liga indulásba.  A Fradi és a Győr a második, a Diósgyőr pedig a harmadik körben búcsúzott az EL-től.

2015/2016

Átlagos idény következett. A Debrecen 3, a Ferencváros 2, az MTK 1 kört élt túl az Európa Ligában. A Videoton is bejutott az Európa Liga rájátszásba miután őket is a Bate Boriszov búcsúztatta a Bajnokok Ligája harmadik körében. A rájátszásban a Lech Poznan ellen simán búcsúzott a Videoton, szerény vigasz, de legalább az augusztust megélte a Vidi.

2016/2017

Ilyen előjelekkel érkeztünk el az idei évhez. Ha a Vidinek nem sikerül csodát tenni Dániában, akkor idén is pocsék évet zár a magyar klubfutball. Az MTK, a Debrecen és a Fradi is csupán a második körig húzta, a Videoton lehet a megmentő, azonban a harmadik körben, hazai pályán elszenvedett 1-0-ás vereség a Midtjylland ellen nem túl biztató. 4 éve várunk egy újabb magyar csoportkörös csapatra, azonban elég valószínű, hogy erre legjobb esetben is jövőre kerül csak sor. vidi-midtj.jpg

Statisztika:

A magyar csapatok az elmúlt 10 évben 169 mérkőzésen léptek pályára az Európa Liga/UEFA Kupa illetve a Bajnokok Ligája selejtezőiben és csoportkörében. A teljesítményük:

Meccs Győzelem Döntetlen Vereség
169 52 37 80

Győzelmi arány: 30,9%

max_adattabla.png

Ez a diagram az egyes években elért legjobb eredményt mutatja. Ez alapján látható, hogy 10 év alatt háromszor volt csoportkörös csapatunk, de négyszer már a második körben kihullott az összes magyar csapat.

atlag_adattabla.png

Miért pont hullámvasút? Ez a diagram ezt megválaszolja úgy gondolom. 10 év átlagos teljesítményét mutatja, így látható, hogy a legjobb években is átlagosan nézve csak a harmadik selejtező kört sikerült elérni, azaz hiába volt egy kiugróan jól teljesítő csapatunk, a maradék 2-3 csapat rendre rossz teljesítményt nyújtott és torzította az eredményt.

Tetszett a cikk? Lájkold facebook oldalamat:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://footballin.blog.hu/api/trackback/id/tr618927966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*rockstar* 2016.08.02. 12:42:14

Egy apróság az egyébként szépen összeszedett cikkhez: "2010/2011 A Győr az Európa Liga negyedik selejtező körébe jutott, legyőzve például a Montpellier csapatát."
Nincsen 4. selejtezőkör, azt már rájátszásnak hívják (playoff), de a 2015/2016-os szezonnál már helyesen írod.

Csabi490 · www.footballin.blog.hu 2016.08.02. 13:02:26

@*rockstar*: Köszönöm az észrevételt, javítottam.
süti beállítások módosítása