Nem magyarnak való vidék
2016. augusztus 11. írta: Csabi490

Nem magyarnak való vidék

A magyar labdarúgóknak nem sok babér termett Liverpoolban.

24 éve, 1992-ben igazolt az első magyar játékos a Liverpool FC-hez, Kozma István személyében. Az angol csapat 300 ezer fontot fizetett Kozmáért a Dunfermline csapatának ahol népszerű játékos volt. A Vörösöknél azonban nem sikerült bizonyítani, 10 mérkőzésen lépett pályára másfél év alatt. Ez kevés volt a munkavállalási engedélyének megújításához ezért a magyar játékos útja ezután Magyarországra vezetett, az Újpest csapatába. Legemlékezetesebb találkozója a Chesterfield elleni Ligakupa találkozó amikor a szünetben állt be csereként, ekkor csapata 2 gólos hátrányban volt. A mérkőzés vége 4-4 lett, Kozma két gólpasszt osztott ki a második félidőben ezzel segítve elkerülni a Poolnak a komolyabb égést. A The Times angol újság szavazásán korábban bekerült az 50 valaha volt legrosszabb Premier League játékosai közé.

Így kezdődött tehát a magyar játékosok szereplése Liverpoolban. Ezt a teljesítményt nem volt (illetve nem lett volna) nehéz überelni.

k_ap20110607104-e1454252035846.jpg

Németh Krisztián 2007-ben szerződött három évre a Vörösökhöz. Nem túlzás azt mondani, hogy ő hozzá fűztük a legnagyobb reményeket, de nem csak mi hanem az angolok is. Első szezonjában a tartalékcsapatnál szerepelt azonban hamar megszerették a szurkolók hiszen ontotta a gólokat. Bemutatkozó mérkőzésén rögtön kétszer volt eredményes, majd meg sem állt a tartalék bajnokság gólkirályi címéig. Jelentős szerepet vállalt ezzel a Liverpool tartalék csapatának bajnoki aranyában. Ennek köszönhetően a szurkolók őt választották a második csapat legjobbjának. Sajnos az áttörés nem történt meg, köszönhetően többek közt sérüléseinek, de például Fernando Torrest sem volt egyszerű feladat legyőzni a csapatba kerülésért. Az első csapatban csak felkészülési mérkőzéseken kapott lehetőséget, Szingapúr ellen duplázni tudott. De ez sem volt elengedő, kölcsönadások majd végleges eladás következett.

Gulácsi Péter és Simon András is 2007-ben igazolt a Liverpool csapatához. Mindkét játékos az MTK-tól került Angliába, a két klub jó kapcsolatot ápol egymással és egy megegyezés értelmében több magyar játékost is kipróbált illetve szerződtetett a Pool a fővárosi gárdától. Simon kevesebb nyomot hagyott maga után, ő is a tartalékcsapatban kapott szerepet azonban kevésbé volt eredményes mint honfitársa, Németh Krisztián. A felnőttcsapatban nem mutatkozott be és 3 év után, kölcsönadások sora után végül Paksra igazolt, jelenleg pedig a Gyirmót labdarúgója.

Gulácsi Péter először kölcsönbe került a Liverpoolhoz, majd az angol csapat végleg megvette a magyar hálóőrt. Pepe Reina mögött folyamatosan a kispadon kapott lehetőséget, összesen 51 bajnoki mérkőzésen ülhetett le a Liverpool kispadjára, azonban pechjére a sérülések és eltiltások elkerülték a spanyol kapust ezért a felnőtt csapatban Gulácsi sem mutatkozhatott be. Rá is kölcsönadások sora várt, majd 2013-ban végleg távozott a csapattól és a Salzburg együtteséhez igazolt ahol első számú kapus vállt belőle. Jelenleg az RB Leipzig csapatának játékosa.

Adorján Krisztián szintén nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Csupán felkészülési mérkőzésekig jutott a nagy csapatban. Öt évig szerepelt a Vörösöknél. A 23 éves csatár jelenleg a Novara játékosa.

Hajdú Ádám ugyancsak az MTK-tól szerződött Angliába. Maradandót nem nyújtott, ezért visszatért korábbi csapatához. Összességében másfél szezont töltött a Mersey partján de az utánpótlás csapatokon kívül máshol nem kapott szerepet. Neki sem termett túl sok babér.

Pölöskei Zsolt és Poór Patrik sem állta meg a helyét. Egyikük sem mutatkozhatott be a felnőttcsapatban, ezért mindketten hazatértek és itthon próbáltak szerencsét. Ez viszont már jobban sikerült mindkét játékosnak, hiszen Pölöskei is kapott már behívót a felnőtt válogatottba, Poór pedig már be is mutatkozhatott az oroszok elleni felkészülési mérkőzésen. Előttük még bőven van lehetőség a bizonyításra.

Legutóbbi fiatal játékosunk a Liverpoolnál Polgár Kristóf volt. Sajnos rá is csak a tartalékcsapatban számítottak, vagy még ott sem. A jelenleg 19 éves védő 3 év után hagyta ott Angliát és jelenleg a Haladás labdarúgója.

00350916.jpeg

Bogdán Ádám játékjogát jelenleg is a Pool birtokolja, azonban a másodosztályba frissen feljutó Wigan csapatánál tölti ezt a szezont kölcsönben. A hétközi Ligakupa mérkőzésen csere volt, viszont a bajnokság első fordulójában ő védte a kék-fehérek kapuját. 2015-ben igazolt az azóta már harmadosztályú Bolton csapatától a Vörösökhöz. Ligakupa mérkőzéseken jó teljesítményt nyújtott, tizenegyespárbajban a Carlisle ellen ő volt a hős és mentette meg Brendan Rodgers munkáját átmenetileg. Jürgen Klopp kinevezése után rosszra fordult a sorsa, bár a lehetőséget megkapta a bizonyításra, élni nem sikerült vele. A bajnokságban két mérkőzésen kapott szerepet a német szakembertől, de debütálásán beszedett egy potyát és egyáltalán nem látszott rajta a magabiztosság jele. Viszont a Wigan egy jó állomás lehet pályafutásában, ahol újra felépítheti magát, a jelek szerint számít is rá a csapat menedzsere, Gary Caldwell.

A magyar játékosok történelme tehát nem túl fényes és nem is túl hosszú. Lesz a jövőben olyan játékos aki megtöri a liverpooli átkot és stabil tagja tud lenni a Liverpool FC első csapatának?

www.footballin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://footballin.blog.hu/api/trackback/id/tr3610262146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása